top of page

Pandoro vs. Panettone


Pandoro mu panettone mi? İtalya'yı ikiye bölen ve hala gerçek bir kazananı olmayan en popüler tartışmalardan biri 🤗


İtalya'da Noel yaklaşırken, mağazalar parlak kutular içinde kocaman Panettone ve Pandoro kutularını yığmaya başlarlar. Aralık ayının 25'ine doğru, pastaneler, fırınlar vitrinlerini süslü Panettone ve Pandoro örnekleriyle doldururlar. Bazıları gerçek birer sanat eseridir 😍


İtalya'da hiçbir Noel yemeği panettone ya da pandoro olmadan tamamlanmaz, genellikle de ikisi birden bulunur. Birçok İtalyan ailesinde bu seçim gerçek bir ikilemdir ve genellikle panettone sevenler ile pandoro sevenler arasında bölünmüştür. İlk grup pandoroyu çok basit ve tereyağlı bulurken; ikinci grup genellikle geleneksel panettone'de bolca bulunan kuru üzüm ve şekerlenmiş meyvelerden hoşlanmaz (buna ben de dahilim 😄) Çocuklar pandoro'yu tercih etme eğilimindeyken, yetişkinler panettone'ye daha düşkündür.


Peki asıl farklar neler?

Panettone, Milano'dan gelen bir Noel pastasıdır. Tatlı, mayalı kekin kendine özgü kubbeli bir şekli vardır. Panettone genellikle meyveli kek ile karşılaştırılır çünkü her ikisi de geleneksel olarak kuru üzüm ve şekerlenmiş meyvelerle yapılır.

Pandoro, Verona'da ortaya çıkan bir Noel pastasıdır. Adına uygun olarak (pan-e d'oro "altın ekmek" anlamına gelir), parlak sarı bir renge sahiptir. Pandoro geleneksel olarak yıldız şeklinde bir pastadır ve üzerine pudra şekeri serpilir.


Senin tarafın hangisi ? 😉



bottom of page