top of page

İtalya'da Çöp Ayrıştırma Sistemi

Sevgili İtalya severler,

Evet İtalya ile Türkiye mentalite olarak benziyor bence ama Avrupa'da olduğumu vurgulayan, burada artık gelenek haline gelmiş bir uygulamayı paylaşmak istiyorum bugün.

italyada yaşam - çöp ayrıştırma- geri dönüşüm

Çöpler ciddi anlamda ayrıştırılarak atılıyor burada. Ve çoğu insan da bunu bir yaşam tarzı haline getirmiş bile. Daha ilk haftadan, beraber kaldığım arkadaşımın evinde çöpü yanlış torbanın içine attığım için birkaç uyarı almıştım bile!! Üstelik çöpün hangi torbaya girmesi gerektiğini anlayamadığınız takdirde bakıp öğrenebileceğiniz, onlarca çöp çeşidini içeren bir liste asılı çöp köşesinde! Elindeki çöpten biran önce kurtulmak isteyen ben gibiler için pek çekilir çile değil doğrusu ama tabi şakası bir yana, her şey doğa için ve tebrik edilecek bir uygulama, orası kesin:)


Velhasıl çöplerinizi evde gerekli şekilde ayrıştırarak zamanı geldiğinde sokaktaki çöp kutularına atmaya götürdüğünüzde karşınıza 5 farklı çöp kutusu çıkıyor:

italyada hayat - çöp ayrıştırma sistemi

"Indifferenziata" yani ayrıştırılmamış yazan gri kapaklı kutu var. Bu kutu ben ve benim gibiler için, tüm çöplerinizi karma buraya atabiliyorsunuz.

italyada hayat - çöp ayrıştırma sistemi

"Organico" yazan kutuya adından anlaşılabileceği gibi yiyecek vs. gibi biyolojik atıklar atılıyor.


"Carta" yazan kutuya kağıt, karton vb malzemeler atılırken, "Plastica" yazan sarı kapaklı kutuya da plastik şişe ve benzeri atıklar konuluyor.

italyada hayat - çöp ayrıştırma sistemi

italyada hayat - çöp ayrıştırma sistemi



Yeşil uzun silindir şeklinde olanın üzerinde "Vetro" yani cam yazıyor ve buraya da anlaşılacağı üzere cam şişe vs. atılıyor.


Dolayısıyla yol kenarında gördüğünüz gibi çöp kutularından oluşan tren gibi bir görüntü oluyor :)




Espriyi bir kenara bırakırsak gerçekten gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakmak için dilerim bizim ülkemizde de en yakın zamanda ulaşabildiğimiz bir nokta olur bu..



bottom of page