top of page

İtalya'da Bisikletlilerin Bile Lambası Vaaar!


italyada yollar

Sevgili İtalya severler, boşuna değil, İtalya bir Avrupa Birliği ülkesi, zira burada bisikletliler için bile trafik lambası var :)


Bizde de artık gitgide yaygınlaşan pedal yolu uygulamasının üzerine bir de pedallılar için özel trafik lambası eklenmiş. Görünce ilk tepkim "Vay be, Avrupa ülkesi işte" oldu. Fakat sonrasında durup sorgu hücrelerimi kullanınca; genel olarak ve de mantık olarak, hemen yanında bulunan yayalara ait trafik ışığı ile aynı şekilde çalıştığını fark ettim. Yani sonuçta hem pedallılar hem yayalar aynı kaldırımı kullandıklarına göre zaten karşıya geçmeleri gerektiğinde, arabalara karşı birlikte durup birlikte hareket etmeleri kadar doğal bir şey yok.

italyada bisiklet yolu

İster istemez konuyu bir bilene danışma dürtüsü ile İtalyan bir arkadaşıma sordum. Her yerde olmamakla birlikte genelde pedal yolunun olduğu yerlerde bu ışıkların var olduğunun teyidini aldım. Akabinde kendi mantık sorgulamamı ona aktarınca; yani "Madem iki ışık da aynı anda kırmızı ve yeşil yanıyor o zaman ayrı bir ışığa neden gerek var?" diye sorunca aldığım cevap bana Türkiye'mi hatırlattı. "Trafik lambası yapan şirkete para kazandırmak istemiştir devlet.."


Sizce de çok tanıdık değil mi? ;)

italyada yollar - bisiklet yolu

bottom of page