top of page

Spagetti Western nedir, yenir mi?

Sevgili İtalya ve İtalyanca severler,

Bugün sizlere İtalya’dan çıkmış ve tüm dünyayı bir dönem etkisi altına almayı başarmış bir film akımı ile tanıştırmak istiyorum. Akımın temeli her ne kadar Amerikan kültürüne ait olsa da, çektiği filmlerle ününü dünyaya duyuran Romalı Sergio Leone zamanın en iyi örneklerini vererek akımın İtalyan versiyonu Spagetti Western'i ünlü etmeyi başarmış.

Spagetti Western, İtalyan yönetmenler tarafından çekilmiş kovboy filmlerinin genel adı olarak biliniyor. Ve bu akıma İtalyan mutfak kültürünün temel taşlarından olan “spagetti” isminin verilmesi alaycı bir tutumdan kaynaklanıyor. Çünkü Amerikan kovboy filmlerine özenen İtalyan yönetmenler, önceleri düşük bütçelerle çektikleri filmler nedeniyle küçümsenmiş. Ancak ilerleyen yıllarda Sergio Leone gibi yönetmenler sayesinde, dalga geçilen ve ötekileştirilen bu tür, zamanla Amerikalıların çektiği western filmlerinin dahi önüne geçmiş.


spagetti western nedir

İtalya’dan çıkan ve İtalyan kültürü ile harmanlanan bu tür, birçok özelliği ile bildiğimiz Western filmlerinden ayrılıyor. Çekim teknikleri, oyuncu seçimleri ve müzikleri ile başlı başına kendi özgün filmlerini çeken İtalyanlar, zamanla bu özellikleri western filmlerinin anavatanı Amerika’ya transfer etmeyi bile başarmışlar. Film türünün doğuşundan sonra dünyaca ünlü hale gelmesi ise Leone’nin çektiği filmlere dayanıyor. 1964 yılında çekilen “Bir Avuç Dolar İçin” bugün “Dolar” serisi olarak bilinen üçlemenin ilk filmi. Spagetti Western’in tüm özelliklerini bu filmde görüyoruz. Ünlü olmayan oyuncular, yakın çekim teknikleri, kendine has müzikler… Filmin başrol oyuncusu Clint Eastwood ise televizyon için çevrilen filmlerde oynayan ve pek de meşhur olmayan genç bir oyuncu o zamanlar. Sergio Leone, film şirketinin verdiği 200 bin dolar ve bazı eski filmlerden arta kalan makaralar ile bu filmi çekmeyi başarıyor. Ve film çok seviliyor.


Ertesi yıl devam filmi olan “Birkaç Dolar İçin” ve “İyi, Kötü ve Çirkin” filmleri geliyor. "Dolar" serisi de böylece tamamlanıyor. Seriden bir sonraki yıl, Sergio Leone “Batıda Kan Var” isimli film ile o dönem, tarihin en pahalı western filmine imza atıyor.

Spagetti Western öylesine büyük bir etki yaratıyor ki, Amerikan kültürü olan westerni bile etkilemeyi başarıyor. Amerikalılar da İtalyan etkisinde western çekmeye başlıyorlar. Ancak her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi 1970’lerle birlikte Spagetti Western de ışıltısını kaybediyor ve ilgi yavaş yavaş farklı filmlere kaymaya başlıyor.


Sergio Leone 1980’li yıllarda çok farklı bir türde çektiği “Bir Zamanlar Amerika’da” filmi ile farklı bir alanda da var olabileceğini gösteriyor. Bu filmde Robert de Niro ve James Woods ile çalışan ünlü yönetmen ne yazık ki çok fazla yaşamıyor ve 1989 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonrasında Roma’da hayatını kaybediyor.

Hadi o zaman "Dolar" serisini izlemeye ;)

bottom of page