top of page

Paskalya Yumurtaları Neden Renkli?

Sevgili İtalya severler,

Hıristiyanlar için oldukça önemli bir dini bayram olan ve İsa’nın ölümünden sonra yeniden dirilişini kutladıkları Paskalya bayramını, biz daha ziyade rengarenk yumurta şeklindeki çikolatalardan biliyoruz.


Peki neden yumurta ve neden boyalı?

Eski zamanlardan beri yumurtaya yeniden doğuş ve yenilenme anlamları yüklenmiş. Paganlar döneminde yumurta, baharda doğanın yeniden doğuşunu sembolize ediyormuş. Hıristiyanlar için de yumurta, dirilişin bir simgesi ve bu nedenle Ortaçağ'dan itibaren Paskalya döneminde yumurta verme geleneği yayılmış. Başlangıçta bunlar sadece haşlanmış ve boyanmış renkli yumurtalarmış. Fakat son yıllarda, özellikle çocuklar tarafından çok sevilen, çikolatadan yumurtalar verme geleneği başlamış. Ancak birçok ülkede, Paskalya gününde, gerçek renkli ve süslü yumurta verme geleneği devam ediyor.


Geçmişte yumurtaları, İsa'nın Tutkusu ile ilişkilendirilen renk olan kırmızıya boyamak asıl gelenekmiş. Başka bir efsaneye göre; Mary Magdalene, İsa'nın Dirilişini duyurmak için öğrencilerine gittiğinde, onun sözlerine inanmazlar. Peter'ın Mary’e şöyle dediği söylenir: "Söylediklerine ancak o sepetteki yumurtalar kırmızı olursa inanırım" ve bir mucize sonucu Mary Magdalene'nin sepetinde taşıdığı yumurtalar kırmızı olur. Yüzyıllar içinde kırmızının yanında diğer renkler ve farklı dekoratif motifler de kullanılmaya başlanmış. Bugün bile, Paskalya için yumurta boyamak hem İtalya'da hem de Paskalya'nın kutlandığı dünyanın diğer ülkelerinde çocuklar için çok popüler bir gelenek 😊

paskalya nedir

bottom of page