top of page

İtalyan Bayramı "Cucibocca"


italyan bayramı - cucibocca nedir?

Sevgili İtalya severler,

Daha önceki bir yazımda size "Befana Bayramı"nı anlatmıştım. Bu sefer farklı bir bayramdan bahsedeceğim. Hemen "Befana" öncesinde kutlanan bir bayram bu. 5 Ocak'ta Matera eyaletindeki Montescaglioso'da, Lucan geleneğinin bir parçası olan Cucibocca (ağız diken) etkinliği yapılıyor.

Cucibocca'lar, uzun siyah bir ceket veya palto giymiş, uzun kenevir sakallı, portakal kabuğundan yapılmış gözlükler ve büyük bir şapka takan rahatsız edici karakterler. Tarihi merkezin sokaklarında yürüyorlar. Bir ellerinde fener, diğerinde ise aldıkları teklifleri toplamak için bir sepet ve hepsinden önemlisi çocukları korkuttukları büyük bir iğne ile dolaşıyorlar ve onları eğer uslu davranmazlarsa ağızlarını dikmekle tehdit ediyorlar. Biraz korkan biraz da bu acayip karakterleri merak eden çocuklar da, Befana'nın, çorapların içini hediyelerle doldurmasını umarak erkenden yatmaya gidiyorlar.

Etkinlik, 5 Ocak'ta saat 20:00'den itibaren Montescaglioso Manastırı'nda Cucibocca'nın giydirilmesi ve Montescaglioso'nun tarihi merkezinin sokaklarında yapılan geçit töreni ile başlıyor.

Gizemli Cucibocca'nın, yaşadıkları evleri ziyaret etmek için, 5 Ocak gecesi Araf'tan dönen ruhları temsil ettiğine inanılıyor.


bottom of page