top of page

İtalya'da Yaşam Koşulları

Sevgili İtalya severler,


Bu tabi ki çok geniş bir konu ve yine Youtube kanalımdan detaylı işleyeceğim konulardan (ne çok konu birikti!) fakat burada yine Bolonya deneyimim üzerinden biraz bahsetmek istiyorum. Bolonya olmasının altını özellikle çizelim çünkü nasıl ki Türkiye’de bazı şehirlerde yaşam daha pahalı, bazısında daha ucuz; İtalya’da da durum aynı ve Bolonya pahalı şehirler arasında, zira üniversite şehri olmasından yararlanmak isteyen arz edenler var :)

Yaşam koşulları derken bugün bahsetmek istediğim aslında genel olarak ne kadarlık maaşlardan bahsediyoruz, eve ne kadarı veriliyor, elimize ne kalıyor gibi konular…


italyada yaşam koşulları - italyada yaşam maliyeti

















Öncelikle, Bolonya’da karşılaştığım genel çoğunluğun maaş aralığı 1500-1600 Euro civarı. “İyi kazanıyor” kategorisi 2000 Euro ile başlıyor ve öne çıkan şirketlerde çalışanlar için bir miktar daha yukarı çıkıyor. Öte yandan “çok da iyi kazanmıyor” kategorisi 1200-1300 Euro civarı. Bu noktada, “Ama onlar Euro kazanıyor” cümlesi bizi kurtarmıyor, neden olduğunu ev kiralarından bahsedince anlayacaksınız.


Bolonya’da, daha önce yazmıştım, kiralar “1+0” evler için 500 Euro’dan başlıyor, “biraz evin içinde nefes alayım, 1+1 olsun” derseniz 600-700 Euro’ya çıkıyor. 1500 Euro maaş olan sevgili İtalyan arkadaşımız tek başına ev tuttu diyelim, maaşın yarısını verdi eve, bunun suyu, elektriği, interneti vs var. E hepsinin arabası var, benzini, sigortası, oldu mu sana en az 1000 Euro masraf. Elde kaldı 500 Euro!! 500 Euro ile adam yemek mi yesin, dışarı mı çıksın, kıyafet mi alsın..


Hal böyle olunca, eğer evlenmiyor ya da sevgilisi ile aynı eve çıkıp masraf paylaşmıyorsa, 40 yaşında ama hala başkaları ile ev paylaşan İtalyanlar görüyorsunuz, yani “Şöyle tek başıma eve çıkayım” lüksüne sahip doğru düzgün kimse görmedim diyebilirim. Dolayısıyla sosyal medyada, ev arkadaşı bulma grupları var ve insanlar evlerinden biri (anne-babasının yardımıyla ev satın alıp ya da evlenip) gidince bu gruplara ilan veriyor ve sonra işe alım yapar gibi 5-10 kişiyi görüp, beğendiklerini seçiyorlar. Bolonya’da bu iş resmen kara borsa, talep arzın kat be katı, dolayısıyla oda bulamadığı için okula şehir dışından gidip gelmek zorunda kalan insanlar var. Ayrıca yine talebin çok, arzın düşük olması fiyatların iyice yükselmesine neden oluyor. Evler hep eski, yeni ev yapımı çok az...


Sonuç itibarıyla şu an İtalya’da ne yazık ki hayat günlük güneşlik değil, ekonomik krizi sadece Bolonya değil tüm İtalya iliklerine kadar hissediyor diyebiliriz. Hangi İtalyan’a sorsanız bizdeki gibi “yurtdışına çıkıp, orada yaşama” derdindeler.. Ne yazık ki üzücü ama gerçek..


Aktarmaya devam edeceğim, takibe devam edin ;)

bottom of page