top of page

Napoli Pizzası ile Roma Pizzası Arasındaki Farklar

Sevgili İtalyan pizzası severler,

İtalya’da çeşit çeşit pizza olduğu bir gerçek fakat özellikle ön plana çıkan iki çeşit pizza var. Biri Roma diğeri ise Napoli pizzası. Tahmin edileceği üzere aralarındaki rekabet de büyük. Ben tabi bu çekişmede yüzde yüz Napoli pizzası tarafındayım😋 (Napoli'deki "pizza workshop" maceram için linke tıklayabilirsiniz) Peki nedir iki pizzayı birbirinden ayıran?


· Hamur:

Roma pizzası ilk tadımda gevrek, ince ve çıtır olmasıyla ayırt edilir. Bu özellikler, daha yumuşak ve sulu olan Napoliten ikiziyle tam bir tezat oluşturur.


· Un:

Pizzadan bahsederken, en önemli malzeme olan undan da bahsetmek önemli. Her iki pizza çeşidinde de 00 veya 0 tip buğday unları (çok ince çekilmiş unlar, İtalya'da unlu mamullerin vazgeçilmezi) kullanılsa da, Napoliten pizzalar artık kepekli unlarla da yapılıyor.


· Su:

Söz konusu pizza olduğunda her malzeme ve her unsur mükemmel bir şekilde dengelenmeli, bu su için de geçerli. Napoliten pizzaya eklenen su un ağırlığının %58'i ile %65'i arasındayken, Roma pizzası için bu oran %55 ile %60 arasında. Su oranı Napoli pizzasını daha yumuşak yapan etkenler arasında.


· Gramaj:

Roma pizzası 150-180 gram arasında daha düşük bir ağırlığa sahipken, Napoliten pizza 250 gram civarında ve daha da önemlisi özel bir teknik kullanılarak açılıyor: hamur klasik yuvarlak şeklini alana kadar hamuru tezgaha vurarak ya da ellerin arasında tokatlama yöntemiyle 😊


· Pişirme:

Sıcaklık bir fark yaratıyor mu? Kesinlikle. Pişirme esas ve Roma pizzası için fırın yaklaşık 380-400°C'de kullanılıyor, böylece anında kuruyor ve klasik çıtırlık özelliğini veriyor. Öte yandan Napoliten pizza, çok yüksek sıcaklık ile karakterize ediliyor, dolayısıyla pizza içeride sadece 60-90 saniye kalıyor ve fırından çıkarıldığında klasik kabarıklık özelliğini gösteriyor. Dikkat edin, Napoli pizzası soğudukça lastik gibi bir hal alma eğiliminde olur, bu yüzden hızla yemekte fayda var 😉


· Kenarlar:

İlk bakışta, her ikisinin de bir sanat eseri gibi görünmesinin yanısıra, büyük bir detayı hemen fark edersiniz: kenarlar. Roma pizzasında yüzey neredeyse tamamen domates tarafından işgal edildiği için kenar yok gibiyken, Napoliten pizzada kenar gerçek kahramandır. İlk dilimi tam kenarından kesince hamurun nasıl düzgün bir şekilde kabardığını görebilirsiniz.


Napoli Roma'ya Karşı: Siz hangi takımsınız? 😉


napoli pizzası  roma pizzası farklar


Kaynakça :

bottom of page