top of page

İtalyanca’yı Daha Kolay Öğrenmek – II

Sevgili İtalyanca severler,


Bu serinin ikinci yazısında sizlere dinlediğinizi anlama konusunda tavsiyeler vermek istiyorum. Bir süredir sizlere önerebileceğim kanallar, kaynaklar vs üzerine araştırma yapıyorum, tamamlanınca daha önce de dediğim gibi Youtube’tan paylaşacağım, o zamana kadar daha kısa vadeli aklıma gelen tavsiyeleri paylaşmakta kar vardır diye düşünüyorum.


Öncelikle artık hepiniz İtalyanca şarkılar dinlemeye başlamışsınızdır diye umuyorum. Müzik hayatımızın içinde ve günün sonunda bir bakıyoruz hiç ummadığımız şarkılar dilimize pelesenk olmuş. E o zaman bunu İtalyanca için kullanmaktan mantıklı bir hareket yok, açın sizin için hazırladığım "İrem'le İtalyanca Şarkılar" playlistini bol bol dinleyin ;)


Evinde İtalyan TV kanalı olan şanslı talihliler için zaten adres belli, her gün mutlaka en az yarım saatinizi bu işe ayırın, anlamadığınızı düşünseniz bile sabırla dinleyin, hiçbir şey anlamasanız bile telaffuzunuzun gelişeceğini garanti ediyorum!


Haftada bir İtalyan ya da İtalyanca dublajlı bir film izlemeye gayret edin. Pratik üzerine çalıştığım öğrencilerimle her hafta bir film seçiyoruz, önce onu izliyorlar ve akabinde bir araya geldiğimizde üzerine konuşuyoruz. Ben tavsiyelerimle geleceğim ama şimdilik yazın google’a “i film italiani”, çıkanlardan izleyin :)


Film izlemek çok mu uzun, o kadar vaktiniz yok mu? O zaman kısa film izleyin. Öğrencilerimle yaptığımız bir diğer çalışma da bu. Kısa film izleyip üzerine konuşmak. Youtube’a “cortometraggio” yazarsanız sayısız kısa film çıkacaktır, zaten maksimum 10-20 dakika uzunluğunda filmler, izleyin bol bol, sonra kendi kendinize ne anladığınızı anlatın, bakın nasıl gelişiyor İtalyanca’nız.


Ben internetten takip edeceğim dizileri de İtalyanların sitelerinden buluyorum, zira onlar dizileri hep dublajlı izledikleri için İtalyanca dublajlı oluyor, böylece "ay saatlerce dizi izledim, vaktimi boşa harcadım" vicdan azabından da kurtuluyorum, zira İtalyanca’mı geliştiriyorum ;)

(Güncelleme: Artık yıl oldu 2022, hepsini rahatlıkla Netflix üzerinden İtalyanca dublajlı izliyorum, detaylar linkte)


Haydi bakalım, başlamak bitirmenin yarısıdır, hemen programımıza alalım, şakır şakır konuşalım ;)

bottom of page