top of page

Bolonya'da Ev Bulmak!!

Sevgili İtalya severler, kimseyi önceden negatif şartlamak istemem, zira her şeyin enerji meselesi olduğuna inanıyorum, kimsenin gerçeği benim gerçeğim olmak zorunda değil ve fakat sürekli duyduğum "Bolonya'da ev bulmak zor, eylülde neredeyse imkansız" argümanı ne yazık ki benim de gerçeğim oldu, dolayısıyla dediğim gibi siz yine olumlu düşünün ama Bolonya'ya okumaya gelecek arkadaşların hazırlıklı olmasında da fayda var.


bolonyada kiralık evler

Bolonya sokaklarını gezince en çok gördüğünüz şey emlakçı. Fakat aslında kiralık ev yok ortada, sadece satılık evler var. Gerçekten şaka olduğunu düşündüm bir süre. Emlak sitelerine bir ev düşüyor, ertesi gün aradığınızda sizden önce arayan onlarca kişi o haftanın randevularını doldurmuş oluyor. Birçok seferinde görmeye gidemedik bile evi, zira o kadar çok randevu verilmiş oluyordu ki bize sıra gelmiyordu. Yani ben İstanbul'da 3-4 ev değiştirdim, eve bakmak için bir hafta sonrasına randevu verildiğini duymamıştım.


Ev kiralarına bakacak olursak; bir kere şehir merkezi civarında evler genelde eski ve eşyalı olarak kiralanıyor. 35-50 m2 civarı evler 500 Euro civarına veriliyor. Eğer eşyalar, mutfak falan biraz düzgünse 600 ve üzerine doğru çıkıyor. Metrekare ve oda sayısı arttıkça da yine 600-700 Euro civarlarından başlayıp ilerliyor. Biraz şehrin dışına çıkarsanız 500-600 Euro civarına mutfağın da oda sayıldığı bir şekilde 2-3 odalı evler görebiliyorsunuz.


Bir tane evi beğenip tutmaya kalktığımızda karşılaştığım engel, İtalyan bir garanti edenimin olması gerektiği gerçeğiydi, eğer Bolonya'da öğrenci ve yabancı iseniz iş biraz sıkıntı, zira çalışmayanlardan (hatta çalışanlardan bile isteyen çok var) ailesinin garanti etmesini istiyorlar ve bu aile İtalyan olmak zorunda! Öte yandan çalışsın çalışmasın fark etmez banka teminatı isteyenler var. Yani ülke için vize almak bu kadar zor değil inanın. Vize alır gibi ev sahibine son aylara ait bordronuzu götürüyorsunuz!! Çünkü örneğin tek kişi ev tutuyorsanız maaşınızın evin kirasının en az üç katı olduğunu göstermek zorundasınız. Bu tip istekleri biraz da arz-talep dengesizliği yaratıyor, zira o kadar çok kiralamak isteyen ama o kadar az kiralık ev var ki, ev sahibi, "kiracım sarışın olmalı" diye kural bile getirebilir, nasılsa ikinci gün illa sarışın biri çıkar, durum biraz bu derece..


Öte yandan sadece oda kiralayanlar da çok var, ama Facebook gruplarından gördüğüm kadarıyla (Bolonya'da kiralık ev-oda) burada bile kıtlık var. Enteresan kabul edilme şartları var. Gruplar bayağı ağlayan insanlarla dolu. Hatta çocuğun teki dikkat çekip kendine bir odalarını kiralayacak birilerini bulmak için kız gibi makyaj yapıp, fotoğrafını koymuş :)


Son olarak Bolonya biraz da ırkçı bir şehir. Örneğin gazetede çıkan bir haberde birkaç apartmanın kapısına "Yabancıya ev kiralamıyoruz" diye afiş astıklarını okumuştum, oldukça sinir bozucu..


Bolonya iyi şehir, hoş şehir ama bu süreçte beni yordu yalan yok, önümüzdeki maçlara bakacağız artık ;)

bottom of page