top of page

İtalya'da Türk Merdivenleri

Sevgili İtalya ve İtalyanca severler merhaba,

Sicilya’daki “Türk Merdivenleri”ni duymuş muydunuz?

Çizme formunun ucunda bulunan Sicilya adası tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir yer. Adada bulunan ve İtalyanca ismi “Scala Dei Turchi” olan “Türk Merdivenleri” isimli yapı 2007 yılında Unesco Dünya Mirasları listesine girmeyi başardı. Sicilya’nın güneyinde Agrigento kenti yakınlarında bulunan bu yapı tamamen doğal bir oluşum.


türk merdivenleri

Peki neden “Türk Merdivenleri”? Sicilya adası eski dönemlerden bu yana İtalya’nın giriş kapısı olarak görülmüş ve bu nedenle çok fazla ilgi çekmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sicilya ile ilişkiler ileri seviyedeymiş, hatta bazı dönemlerde adanın belli bölümlerinde hakimiyet bile kurulmuş. Bu bölgelerin başında da güneyde yer alan Agrigento kenti yer alıyormuş. Osmanlı denizcileri sürekli olarak bu bölgelerde bulunduğu için yapı Türk Merdivenleri ismini almış. Bununla ilgili anlatılan farklı bir hikayeye göre ise; eski zamanlarda Sicilya’ya gelen ve yağma yapan korsanlar hep Türk olarak bilinirmiş. Merdivene benzeyen formu ile gemicilerin sığındıkları ve kolayca tırmanabildikleri bir alan olan bu yapı Türk korsanların mekanı olmuş. Halk tarafından da o dönemlerden bugünlere kadar hep Türk Merdivenleri şeklinde anılmış. 2019 yılında kaybettiğimiz İtalyan yazar Andrea Camilleri’nin “Komiser Montalbano” isimli serisinde buradan bahsedince, yapı ün kazanmış ve turist akınına uğramış.


Türk Merdivenleri görsel ve yapısal olarak Denizli, Pamukkale’de bulunan travertenlerle benzerlik gösteriyor. İki kumsal arasında kalan bu doğal oluşum kayaç formunda olması ile biliniyor. Rüzgarı kestiği için denizciler için hep bir sığınak noktası haline gelen ve bu nedenle adanın savunmasını da etkileyen ana unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

“Bu doğal güzelliği nasıl görebilirim?” derseniz, Palermo’ya uçakla geçip, oradan da araçla yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk yaparak kayaçlara ulaşabilirsiniz. Türk Merdivenleri en çok ilgiyi tahmin edileceği üzere yazın görüyor. Bu nedenle ilginin azaldığı ama güzelliğinin bitmediği sonbahar mevsimini tercih edebilirsiniz. Ancak denize girmek gibi bir niyetiniz varsa da sabah çok erken saatlerde orada bulunmalısınız.


Sicilya, hem tarihi hem kültürü hem de doğal güzellikleri ile her daim ilgi çeken bir yer, adayı ziyaret etmek ve yakından tanımak için yeni bir nedeniniz de var 😉

bottom of page