top of page

Sanremo Festivali 2022


sanremo festivali nedir

Sevgili İtalya severler,

İtalyanlar için oldukça büyük bir öneme sahip olan Sanremo Festivali bugün başlıyor.

Festival ismini, gerçekleştiği şehirden alıyor ve sembollerinden biri çiçekler. Sahneye çıkan her sanatçıya çiçek hediye ediliyor.


Festival toplam beş akşam sürüyor. İlk defa 1951'de şehrin Casino – Kumarhane binasında gerçekleşmiş. 1976'ya kadar da hep burada yapılmış. 1977'den günümüze ise Teatro Ariston’da yapılagelmiş.


Sanremo Festivali, İtalyan müziği açısından oldukça önemli bir aktivite çünkü bir çok yeni ya da bilinen şarkıcıya görünürlük sağlıyor. Sadece bir müzik yarışması değil aynı zamanda bir şov gibi düşünebilirsiniz. Farklı müzikal performanslar, yerli ve yabancı konuklar katılıyor. Radyo ve televizyon kanalları yakından takip ediyor. Tabi ki şehrin bulunduğu Liguria bölgesinin tanınırlığı açısından da oldukça önemli bir festival.


Yarışmaya katılacak olan şarkıcı ve şarkılar, şarkının içeriği, verdiği mesaj gibi çeşitli kriterlere bakılarak sanat yönetmeni tarafından seçiliyor. Katılım için şarkıların bazı şartları sağlaması gerekiyor:


- Sözleri bir İtalyan tarafından yazılmış olmalı.

- İtalyanca ya da İtalyan bir diyalektte* yazılmış olmalı.

- Daha önce yayınlanmamış, Festival için yazılmış bir şarkı olmalı


Her sene toplam 26 şarkıcı katılıyor. Bu festivalin bir diğeri önemi şu: Festivalden şampiyon olarak çıkan şarkıcı ve şarkı, akabinde gerçekleşen Eurovizyon'da İtalya'yı temsil ediyor. Şarkıların oylaması; sektörün ileri gelenleri, gazeteciler ve İtalyan halkının evden gönderdiği oylar ile yapılıyor.


Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Giorgia daha önce Sanremo Festivali'ne katılıp kazananlardan.


Fırsatınız varsa bu keyifli festivali kaçırmayın derim ;)


* Diyalekt: Bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. İtalya'dan neredeyse her şehrin bir dialekti vardır.



bottom of page