top of page

Bosco Verticale - Milano'nun Dikey Ormanı

Sevgili İtalya severler,


İşte size Milano'ya gitmek için bir sebep daha: Bosco Verticale; belki de çağımızın en vizyoner ve yenilikçi mimari örneklerinden biri. Adından da anlaşılacağı üzere (Bosco Verticale = Dikey Orman), tamamen ağaç ve bitkilerle kaplı iki gökdelenden oluşan bir kompleks: şehrin göbeğinde büyüyen gerçek bir kent ormanı 😍



Proje 2014 yılına dayanıyor ve ana hedefleri arasında metropolün yeniden ağaçlandırılması ve enerji tüketimini azaltan ve havadaki karbondioksit miktarını düşüren özel bir mikro iklimin yaratılması yer alıyor. Sürdürülebilirliği nedeniyle Bosco Verticale yıllar içinde çeşitli ödüller almış ve özellikle 2015 yılında Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi tarafından "dünyanın en güzel ve yenilikçi gökdeleni" olarak aday gösterilmiş.


Bosco Verticale'nin tasarımı, Stefano Boeri 'nin 2007 yılında Dubai'ye yaptığı bir geziden ilham alıyor. Muazzam miktarda ısı üreten cam, seramik ve diğer metallerle kaplı binalar karşısında hayrete düşen mimarın aklına şu fikir geliyor: Neden bir gökdeleni tamamen ağaçlarla kaplamayalım?


Boeri, vizyonunun merkezine insanı değil, insan ile diğer canlı türleri arasındaki ilişkiyi yerleştiriyor. Bu konsept Bosco Verticale'nin yapısına doğrudan yansımış: bitkilere ve ağaçlara alan sağlamak için binanın balkonları birbirlerinden yaklaşık 3 metre kaydırılmış, böylece eşsiz güzellikte bir görsellik yaratılmış ✨


Yükseklikleri 80 ve 112 metre olan Bosco Verticale kuleleri; 800 ağaç, 15 bin uzun ömürlü bitki ve 5 bin çalıya, yani sadece 3 bin metrekarelik bir alanda yoğunlaşmış, 30 bin metrekarelik bir ormana eşdeğer bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında mevsimden mevsime renk değiştirerek sürekli değişen bir manzara sunan 94 farklı bitki türü bulunuyor.


Ekosistemin büyük biyolojik çeşitliliği dolayısıyla, her bitkinin kendi özel ihtiyacına göre bakımını yapan profesyonel bahçıvanlar var. Sulama ise Bosco'yu sürekli izleyen dijital bir sistem sayesinde uzaktan yönetiliyor.


Bosco Verticale özel bir kompleks, dolayısıyla içi ziyaret edilemiyor. Binalar, hem İtalyan hem de uluslararası kiracıların yaşadığı 110 lüks daireye ev sahipliği yapıyor.


Harika değil mi? 🤩

bottom of page