top of page

Venedik Maskeleri


venedik maskesi

Sevgili İtalya severler,


Venedik'in sembollerinden biridir rengarenk maskeler.. Gidince bir tane seçip almadan geri dönülmez Venedik'ten :)

Her sene düzenlenen Venedik Karnavalı'nda çeşit çeşit, renk renk maskeler ve kıyafetler kaplar Venedik'i.. Maske ve kıyafetlerin birbiri ile yarıştığı bu karnavalın çıkış noktasına dair çeşitli rivayetler vardır..


En muhtemel senaryoya göre; 1348 yılında Venedik nüfusunun yarısının ölümüne sebep olan veba salgını sırasında, hayatta kalan hastalıklı insanlar yaralarını gizlemek için uzun kıyafetler giyerek maskeler takmaya başlamışlar. Zaman geçtikçe maskeler renklenip şekillenmiş ve halkla bütünleşen bir simge halini almış ve bu süslü maskelere Venedik maskesi denilmeye başlanmış. Gidenlerin mutlaka dikkatini çekmiştir; bu süslü ve gösterişli maskelerin yanında uzun burunlu çirkin maskeler de var ki onlara da veba maskesi deniyor. Gerek süslü gerekse çirkin tüm bu maskelerdeki ortak özellik ise, aradan geçen yüzyıllara rağmen sembolize edilen hüznün ve donuk ifadenin hiç kaybolmamış olması.


Bir diğer senaryoya göre ise; zengin ve fakirler arasındaki görüntü ve sınıf farklılıklarını kaldırıp insanların eşitliğini göstermek için maske ve kıyafet kullanılmaya başlanmış.


Sebebi ne olursa olsun Venedik maskeleri ve kıyafetleri şehrin en önemli sembollerinden ve her sene bu aksesuarlarla kutlanan Venedik Karnavalı şehre büyük oranda turist çekiyor. Karnaval her sene Ocak sonu - Şubat dönemlerinde 3 hafta boyunca kutlanıyor. Karnavalın önce bir hafta olarak başladığı, fakat sonra şehrin artan hareketliliğinden ekonomik olarak olumlu etkilenen çevre halkı tarafından zamanla süresinin uzatıldığı söyleniyor.


Karnaval boyunca San Marco Meydanı’nda etkinlikler, gösteriler, yarışmalar düzenleniyor.


Bu sene bu müthiş karnavalı kesinlikle kaçırmamalıyım diyorsanız acele etmelisiniz, zira bu sene karnaval 30 Ocak - 9 Şubat 2016 arasında olacağı için uçak ve otel rezervasyonlarını şimdiden yapmakta fayda var ;)



bottom of page