top of page

Son Akşam Yemeği - Ultima Cena (Leonardo Da Vinci)

Sevgili İtalyan kültürü severler,


Orijinal adıyla “L’Ultima Cena / Cenacolo” Türkçe ismiyle “Son akşam yemeği” tablosu, 15. yüzyılda, Milano’da, Duke Lodovico Sforza’nın isteği üzerine Santa Maria Delle Grazie Manastırının yemek salonuna yapılmış bir eser. İsa Mesih’in Romalı askerler tarafından tutuklanmasına bir gün kala havarileriyle yediği son akşam yemeğinin resmedildiği tabloda, İsa’nın ihanete uğrayacağını öğrendikten sonra bu durumu havarilerine açıklayıp tepkilerini ölçtüğü an görülüyor.


Leonardo’nun İncil'deki öykünün tüm dramını aktarmayı başardığı meşhur tabloda, havarilerin yüzlerinde haberi duydukları anda yaşadıkları kuşku ve aynı anda peygamber tarafından işaret edilmekten duydukları korku resmedilmiş. İsa’ya ihanet edecek kişi tabloda yüzü sadece yandan görülen, sakallı ve elinde gümüş renkli kese tutan Yahuda. Son akşam yemeğinde İsa, içlerinden birinin kendisine ihanet edeceğini havarilerine söylediğinde Yahuda “ben miyim?” diye sorar ve İsa da “kendi ağzınla söyledin” der.





Son Akşam Yemeği tablosu, şöhret açısından Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan ve yine Leonardo’nun başka bir eseri olan Mona Lisa'dan sonra ikinci sırada geliyor. Son Akşam Yemeği'nin (nispeten) daha az ünlenmesinde, muhtemelen, yemekhane duvarına çizilen eserin hızla bozulması etkili olmuş. Resmin yüksekliği 4 metre, uzunluğu ise 9 metre.


Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosu 1977'den 1999'a kadar gelmiş geçmiş en uzun ve en karmaşık restorasyon kampanyalarından birine konu olmuş. Floransalı dehanın 1494'ten 1497'ye kadar üç yıl boyunca üzerinde çalıştığı Rönesans'ın mutlak başyapıtlarından birinin kısmi de olsa tatmin edici bir şekilde kurtarılmasını sağlayan muazzam bir iş ortaya konmuş ✨


Milano'ya giderseniz, gezileecek yerlerin başında gelen Santa Maria Delle Grazie Manastırı'na uğramayı ve tabloyu yakından görmeyi ihmal etmeyin. Ziyaretçiler içeri küçük gruplar halinde alındığı için uzun sıralar beklememek adına önden rezervasyon yaptırmak mantıklı olacaktır. Rezervasyon için linkten yararlanabilirsiniz.

bottom of page