top of page

İtalya'da bir Başka Bayram: Epifani ve Befana

Sevgili İtalya severler,

Epifani Bayramı, 25 Aralık’ta başlayan Noel ve yılbaşı kutlamalarının devamı olarak gelen ve 6 Ocak'ta kutlanan bir bayram ve “La Befana” geleneği İtalyan kutlamalarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Epifani bayramı ile, Üç Bilge Adam'ın Bebek İsa için hediyeler getirdiği Noel'in 12. günü kutlanıyor. Ve İtalya'da geleneksel Noel tatili sezonu Epifani boyunca sürüyor.


Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar gibi, İtalya'daki çocuklar da Noel Arifesi'ndeki kırmızı elbiseli Noel Baba’nın gelmesini dört gözle bekliyorlar. Bununla birlikte, bu beklenti eski bir cadı'nın Ocak ayı başlarında gelmesiyle ortaya çıkan beklentilere kıyasla küçük denilebilir. Zira İtalyanlar için, 6 Ocak’taki La Festa dell’Epifania, Noel Günü kadar önemli bir tatil; özellikle İtalyan çocuklar için! İtalyan efsanesine göre, süpürgeye binen cadıya benzeyen bir kadın olan La Befana, bebek İsa'yı görme yolculuğunda Bilge Adamlara katılmayı reddediyor. Daha sonra kararından pişman olduğu için, çocuk İsa’ya hediyeler götürmek istiyor, ancak onu asla bulamıyor. Bunun yerine, diğer çocuklar için hediyeler bırakmaya başlıyor. İtalyan çocuklar 5 Ocak'ta, Befana’nın doldurması için ayakkabılarını veya çoraplarını açıkta bırakıyorlar.

epifani nedir - befana nedir

Efsaneye göre, eski, püsküllü ve kurumlanmış Befana her Epifani döneminde, bir süpürge üzerinde uçuyor ve yıl boyunca uslu duran olan çocuklara şeker ve hediyeler vermek için bacalardan iniyor. Biraz yaramazlık yapan çocuklara ise la Befana kömür topakları bırakıyor. Tüm çocukların yıl boyunca mükemmel olamayacağını bilerek, İtalya'daki bazı dükkanlar, kömür parçaları gibi görünen siyah renkli şekerler satıyorlar ... Böylece mükemmel olmayanlar bile, tatlı bir ikramın tadını çıkarabiliyorlar 😊 Hoş bir gelenek değil mi? 😊

bottom of page