top of page

Cenova'nın Lezzetleri - I

Sevgili İtalya severler, iki güzel İtalyan lezzetinin kaynağı Cenova imiş, ben de gidince öğrendim. Biri "pesto", diğeri de "focaccia". Bugün pestodan bahsedelim.

italyan pesto sosu - cenovada pesto sosu

İtalyan makarnalarının vazgeçilmez sosu "pesto"nun orijinali Cenova'da yapılıyormuş; pesto alla genovese. Daha önce görmemiş ya da tatmamış olanlar için biraz bahsetmek gerekirse; pesto sosu yeşil renkte ve çam fıstığı, fesleğen ve parmesan peynirinden yapılan leziz mi leziz bir sos. Anlatılmaz tadılır :) Sadece makarna ile değil, çeşitli İtalyan yemeklerinde de kullanılıyor.


Cenova'da aperitivo yapmak için oturduğumuz yerde Bruschetta sipariş etmiştik, bruschetta'yı kızarmış ekmek, domates ve mozarella yerine kızarmış ekmek ve pesto sosu ile getirdiler, böyle bir tat yok!! Dönmeden Cenova yapımı pesto kavanozlarından iki tane alıp, çantaya atmayı unutmadım ;)

cenova pestosu - pesto sos tarifi

Bu arada sevgili İtalya severler, süpermarketlerde hazır satılan pesto soslar var. Fakat hazır satılan sosları almak yerine kısa sürede evde hazırlayıp, uzun süre muhafaza ederek, ilk tazeliğinde kullanmanız mümkün.


Aşağıda kısaca malzeme ve tarifi de bulabilirsiniz, ha tabi siz Cenova'ya giderseniz yine de alın ;)

  • 2 büyük demet taze fesleğen

  • 150 gram parmesan peyniri

  • 100 gram çam fıstığı

  • 2 su bardağı zeytinyağı

  • 5 diş sarımsak

  • 1/4 çay kaşığı tuz

> Yaprak yaprak ayıklayıp, bol suda yıkadığımız fesleğenleri kuruladıktan sonra incecik kıyıyoruz.

> Çıtırlık kazanması ve aromasının daha yoğun hissedilmesi için çam fıstıklarını yağsız tavada 2-3 dakika kadar kavuruyoruz.

> Parmesan peynirini rendenin ince tarafıyla rendeleyip, sarımsakları da ayıkladıktan sonra tuz ilave ederek havanda dövüyoruz.

> Ezilmiş sarımsakları, kavrulmuş çam fıstıkları ve kıyılmış fesleğen yaprakları ile mutfak robotunda püre haline getiriyoruz.

> Rendelenmiş parmesan peyniri ve zeytinyağını azar azar ekleyerek karıştırma işlemini sürdürüyoruz.


Sonra çeşitli lezzetlerimize ekstra lezzet olarak katıp, afiyetle yiyoruz;)

bottom of page