top of page

İtalya'da Paskalya Bayramı

Sevgili İtalya severler, her sene kutlanan Paskalya Bayramı'na çok az kaldı. Burada çeşitli dini yürüyüşler ve Paskalya yumurta satışları başladı. Doğrusu ben, nereye baksam görecek kadar bir Paskalya havası olur diye düşünmüştüm fakat çok da o kadarını göremediğimi söylemeliyim.

paskalya bayramı - paskalya yumurtası

Paskalya'yı biz genelde hep yumurta şeklindeki çikolatalardan biliyoruz ama içeriği tam olarak nedir, biraz bahsetmekte fayda var.


Hıristiyanların inancına göre Hazreti İsa'nın öldükten sonra dirildiği gün. Her yıl 22 martla 25 nisan arasındaki günlerde, ayın dolunay devresinden sonraki ilk pazar günü kutlanıyor. Bu sene de 16 Nisan'a denk geliyor. Ertesi gün de tatil. Öte yandan Ortodokslar ile Katolikler arasında Paskalyanın tarihi bakımından ayrılıklar varmış. Ortodokslarınki, Katoliklerinki'nden 12 gün sonra geliyormuş.


Paskalya tüm Hristiyanlar tarafından kutlanıyor. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler de var. Bunlar arasında en yaygını insanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesi. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsıyor. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) perhiz sona eriyor. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılıp; yumurta (boyalı paskalya yumurtası) haşlanıyor; mumlar yakılıp; dualar okunuyor.

paskalya yumurtası

bottom of page